maanantai 29. syyskuuta 2014

Tuplasti epiksiä

Onpas tullut taukoa... Osittain syynä on ollut ajanpuute ja osittain se, että silloin kun on aikaa, niin ei jaksa/huvita. Hyppytekniikkakoulutus oli jo kolme viikkoa sitten, mutta videot on edelleen katsomatta, joten siitä myöhemmin (tällä viikolla). Tässä välissä on ollut kahdet agilitytreenit, mutta molemmat jäi meiltä välistä. Seuraavan kerran agilitya joskus tulevaisuudessa. Viime viikolla oli viimeiset tokotreenit, joissa aiheena oli kolme liikettä putkeen. Alkuun teimme paikalla makaamisen. Häkissä haukkuvan koiran vuoksi Mikolla oli korvat vedettynä ihan taakse, mutta sain ne hörölle, kun tein yhden haarahypyn :) Ja Miko pysyi paikallaan. Liikkeistä teimme jäävät liikkeet ja luoksetulon. Muuten kaikki meni ok, mutta luoksetulossa Miko jäi seisomaan sivulle ja liikkeestä seisominen ei tahtonut onnistua. Maahanmeno on niin varma, että täytyy jättää sen harjoittelut vähälle. Lopussa teimme uuden paikalla makaamisen, jossa kouluttaja kävi heiluttamassa nameja koirien lähellä. Se oli odotetusti Mikolle liian suuri häiriö. Talvella meillä jatkuu treenit rally-tokon ja hyppytekniikan merkeissä.

Reilu viikko sitten osallistuimme epävirallisiin toko- ja rally-tokokokeisiin. Lauantaina oli tokokoe. Ilmoitin Mikon ensimmäistä kertaa ALO-luokkaan, sillä halusin jättää palkkaamisen vähiin. Aikaisemmin olemme osallistuneet nakkiluokkiin. Myös Petra oli Taikan ja Gimman kanssa paikalla. Mikolla oli paljon energiaa ja se koko odotteluajan touhusi jotain, mm. silppusi keppejä. Ylimääräinen energia purkautui ikävästi meidän suorituksen aikana, mutta eipä siitä voi syyttää kuin itseään. Meiltä oli jäänyt sekä agility- että tokotreenit siltä viikolta välistä ja Mikon aktivointi oli jäänyt vähiin yllä mainituista syistä.

Luoksepäästävyys: 10 - Miko istui nätisti sivulla ja tuomarin lähdettyä kääntyi katsomaan palkkaa odottaen. Olen niin tyytyväinen!

Paikalla makaaminen: 10 - Kylläpä 2 minuuttia tuntui pitkältä! Miko makasi hienosti paikallaan. Jonkin verran se katseli ympärilleen, mutta edes vieressä seisomaan noussut koira ei häirinnyt. Onneksi viereinen koira hetken haisteltuaan meni takaisin maahan. Tähänkin olen hurjan tyytyväinen!

Seuraaminen kytkettynä: 0 - Seuraaminen oli ihan kamalaa. Videolta katsottuna se ei tosin näytä ihan niin huonolta kuin miltä tuntui, vaikka huonoa se silti oli. Miko oli epävarma eikä oikein tiennyt mitä pitäisi tehdä ja se oli paineistunut. Lopussa Miko teki yhden liikkeestä istumisen. Ei mennyt tällä kertaa yhtä hyvin kuin kesällä, jolloin seuraaminen oli parasta ikinä... Mutta ihme ja kumma, olisimme saanut tästä liikkeestä 8! Palkkasin Mikon liikkeen jälkeen vireen parantamiseksi ja siksi jäimme pisteittä. Edellisessä möllikokeessa, johon Mikon ilmoitin, mutta rappuonnettomuuden vuoksi jouduimme jättämään välistä, olisi ALO-luokassa saanut palkata liikkeiden välissä, mutta se olisi tiputtanut kokonaisvaikutuksen 5:een. Jotenkin ajattelin, että niin olisi tässä kokeessa. No, enpä sitten palkannut enää tämän jälkeen. (Palkkasin kyllä Mikon myös luoksepäästävyyden ja paikalla makaamisen jälkeen, joten niistäkin olisi kuulunut meille nollat!)

Seuraaminen taluttimetta: 7 - Kun ensimmäinen seuraaminen oli huonoa, niin ei seuraavakaan ollut hyvää, mutta ehkä kuitenkin vähän parempaa. Miko ennakoi jääviä liikkeitä vähän enemmän.

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä: 7½ - Jouduin alussa antamaan toisen seuraa-käskyn, kun Miko ei lähtenyt mukaan. Sitten Miko ennakoi liikkeestä seisomista. Maahanmeno meni kyllä sitten oikein hyvin.

Luoksetulo: 0 - Mä oon niin pettynyt... Meidän bravuuri, varma liike meni nollille. Syynä tuo edellä mainittu energianpurkaus. Miko siis vähän innostui juoksemaan. Ensin se juoksi musta ohi ja kävi kurkkaamassa kehän ulkopuolella puuhun ja sitten Miko juoksi Markuksen luokse.

Seisominen seuraamisen yhteydessä: 9 - Ensimmäistä kertaa epiksissä Miko pysähtyi seisomaan! Olen niin tyytyväinen!

Estehyppy: 9½ - Perusasento vaati kaksi käskyä, muuten hyvä suoritus.

Kokonaisvaikutus: 6 - Pisteitä vähensi Mikon poistuminen kehästä. Kokeessa siitä saisi kuulemma punaisen kortin. Varmaan liittyen luoksetuloon, kommentoitiin mun ja Mikon välistä rakkautta ja että joskus voisi käyttää tough lovea. En kyllä ollut yhtään samaa mieltä, mutta kunhan nyökkäilin.


Oli vähän ristiriitainen koe, kun joihinkin liikkeisiin olin tosi tyytyväinen ja joihinkin pettynyt. Huono fiilis oli kuitenkin päällimmäinen tunne.

Sunnuntaina oli rally-tokoepiksien vuoro. Vaikka kentän laidalla liikkeet sujui kivasti, niin radalla meno oli tahmeaa. Miko taas paineistui. Eteen istumista on harjoiteltu paljon ja se on sujunut hyvin, mutta radalla koko juttu tuntui olevan Mikolle vieras. Eteen istumista on tehty häiriössäkin. Kyltillä 5 tuli -3 p. (ohjaajavirhe) ja kommenttina "ota koira selkeästi sivulle". Aina olen ko. liikkeen tehnyt samalla tavalla eikä aikaisemmin ole tullut virheitä. Kyltin 14 uusin (-3 p.), sillä Miko ei ollut yhtään mukana. Uudella yrityksellä meni paremmin, mutta jatkoin matkaa ennen kuin Miko oli ehtinyt istua sivulle ja siitä -10 p eli väärin suoritettu tehtävä. Kyllä harmitti, kun tajusin virheen heti jatkaessani matkaa. Meille 84 p. ja arvostelulomakkeessa kommentti "Varma ja rauhallinen suoritus :)". Palkintojenjaossa tuomari sanoi, että näytti siltä kuin olisin yrittänyt houkutella Mikoa hihnalla. Miko kun tuli vähän perässä, niin yritin olla kiristämättä hihnaa.




Ei tästäkään jäänyt kovin hyvä mieli. Harmittaa tuo Mikon perässä laahaminen ja innottomuus, mutta en tiedä mitä pitäisi tehdä, ettei Miko paineistu. Meillä on muuten paikka toiseenkin rally-tokokokeeseen eli lokakuussa on sitten tuplasti tosi kyseessä. Täytyy vaan tehdä lisää palkattomuustreeniä. Ehkä se siitä.

torstai 11. syyskuuta 2014

Treenihöpinää

Viime viikonloppuna olimme hyppytekniikkakoulutuksessa, mutta siitä lisää myöhemmin, kunhan olen saanut videot katsotuksi. Sunnuntaina valvoin puoleen yöhön rally-tokokokeeseen ilmoittautumisen vuoksi. Ja ihan turhaan. Klo 00.01 lähetetyllä viestillä jäimme niin isolle varasijalle, ettei paikkaa varmasti saada. Alkoi sen jälkeen entistä enemmän harmittamaan meidän seuran kokeen väliin jääminen. Keskiviikkona matkalla tokotreeneihin huomasin, että ilmoittautuminen yhteen rally-tokokokeeseen oli alkanut juuri sinä päivänä.  Pistin heti viestiä, vaikka en kauheasti uskonut meidän mahdollisuuksiin päästä kokeeseen. Mutta niin vain kävi, että meille on nyt paikka rally-tokokokeeseen lokakuulle! Rally-toko- ja tokoepikset on myös tiedossa.

Tiistaina agilitytreeneissä kouluttaja-sijainen oli tehnyt sellaisen radan, jota pystyimme myös Mikon kanssa tehdä pienissä osissa. Teimme oman osuutemme kahdessa osassa ja kivasti Mikolla riitti motivaatiota. Radalla oli pari mutkaputkea vastakkain ja hyppyjä niiden välissä, persjättö tai valssi ohjauskuviona. Loppusuoralla oli muuri, pituus ja okseri. Miko hyvin vauhdikkaasti juoksi putkien välillä, mutta hyppyjä jäi monta kertaa välistä, kun ohjaus oli mitä oli… Mutta pääasia, että Mikolla oli kivaa eikä se huomannut mokiani. Loppusuoraa teimme niin, että kouluttaja oli palkkaamassa namikipolla. Ihan lopuksi oli tarkoitus tehdä helppo, vauhdikas ralli putkilla ja parilla hypyllä. Aloitusesteenä oli sama putki, jolta lähti myös loppusuoran harjoittelu aikaisemmin. Miko lähti putkesta loppusuoralle, vaikka itse oli ihan muualla. Toisella yrityksellä kävi sama juttu ja vähän epävarmasti Miko hyppäsi muurin ja pituuden ja tuli sitten takaisin. Kouluttaja siirtyi sinne päin, jonne oli tarkoitus mennä, mutta silti Miko jälleen lähti loppusuoralle ja teki sen nyt kokonaan. Ihan hyvää irtoamista, kun itse olin melko kaukana ;) Ei sitten jääty tuota hinkkaamaan. Kouluttaja oli edellisellä kerralla ehdottanut palkkaa, jonka Miko saa meidän poistuttua radalta. Mulla oli sitten pari kippoa, joissa oli Cesaria. Käytin samanlaista palkkaa jo edellisen viikon tokotreeneissä ja aika nopeasti Miko oppi odottamaan, että repulle mennessä se saa jotain :)

Keskiviikon tokotreenien aiheena oli häiriö paikkamakuussa ja kaukokäskyt. Aloitimme luoksepäästävyydellä. Miko on aina näissä treeneissä istunut nätisti paikallaan. Tällä kertaa Miko luoksepäästävyyden jälkeen kääntyi katsomaan minua namin toivossa. Ehkä se alkaa ymmärtämään, että se on liike siinä missä muutkin. Paikalla makaamisessa häiriöiden vuoksi pidimme vähän lyhyemmän välin koiriin ja kävimme palkkaamassa häiriöiden jälkeen. Ensin kouluttaja käveli koirien edessä. Sitten hän käveli koirien ohi lelua heitellen ja seuraavaksi vinkupalloa vingutellen. Kaikki koirat kestivät häiriön hyvin. Miko välillä vilkaisi kouluttajaa, mutta ei sillä näyttänyt olevan aikomuksiakaan reagoida häiriöihin. Toisessa osiossa jätimme koirat kauemmaksi seinästä, jotta kouluttaja voisi pujotella koirien ohi. Tämäkään ei ollut liian iso häiriö. Mikolle varmasti suurin häiriö on toiset koirat eli se, että joku lähtee rivistä/menee tekemään tuttavuutta. Vieressä maanneelle koiralle kouluttaja kävi ihan vieressä vinguttelemassa palloa. Miko lopulta ahdistui siitä ja tuli luokseni. Mua ei haittaa (no haittaa jonkun verran, kun liike menee nollille) jos Miko nousee ylös ja tulee luokseni, jos sitä alkaa ahdistaa. Se haittaa, jos Miko lähtisi toisia koiria häiriköimään. Kaukokäskyt menivät ihan hyvin, mutta jos Mikon vire on melko korkea, niin se ei kauaa malta odottaa seuraavaa käskyä vaan alkaa tarjoamaan mm. peruuttamista. Istu-maahan vaihdot menee hyvin, mutta seisomisen kanssa tekniikka kaipaa hiomista. Mikon tekniikka on sellainen, että se helposti liikkuu eteenpäin. Itsenäisesti treenasimme tokohyppyä. Käytin siinä eri palkkaa, joka nosti virettä sen verran, että Miko lähti useamman kerran suorittamaan hyppyä ilman lupaa. Suoritukset olivat muuten lähes täydellisiä ja Miko jäi ihan suoraan esteen taakse seisomaan kun se normaalisti on ihan vinossa (joka ei haittaa). Jouduin sitten miettiä palkkaanko vai en... Hyvät treenit oli!

perjantai 5. syyskuuta 2014

Paluu treeneihin

Mikon huulessa oleva patti ei ole vielä kadonnut. Kyllä se vaikuttaisi pienentyvän, mutta jos se ei ensi viikon aikana katoa, niin täytynee käydä näyttämässä eläinlääkärille. Pitkästä aikaa on tullut tehtyä punkkihavaintoja, valitettavasti. Yhden irrotin Mikon jalasta alkuviikosta ja yksi turkilla vaelteleva koki loppunsa lenkillä keskiviikkona.

Tiistaina menimme pitkästä aikaa agilitytreeneihin. Meillä oli vieraileva kouluttaja tuuraajamassa omaa koutsia. Luvassa oli ratatreeniä, jota on tainnut olla lähes joka kerta kesätauon jälkeen. Rata oli ihan kivanoloinen, mutta mulla oli meille muita suunnitelmia. Mikon kanssa nyt keskitytään vaan vauhtiin ja siihen, että on kivaa. Katsoin siksi radasta sellaisen pätkän, joka sopisi tähän tarkoitukseen. Esteet olivat hyppy-putki-hyppy-hyppy-putki ja putket suoria. Ensimmäinen yritys ei vielä onnistunut, sillä Miko lähti haistelemaan ensimmäisen hypyn jälkeen. Hetki meni, että sain Mikon ajatukset takaisin agilityyn. Sitten alkoi sujua. Viimeisestä putkesta Miko juoksi ohi, joten uusimme sen ja Miko sai sitten namikupista nakkia. Teimme saman vielä toisen kerran ja se sujui oikein hyvin ja vauhdikkaasti. Se oli sitten siinä. Kerrankin lopetin tarpeeksi ajoissa. Kouluttaja ehdotti, että voisimme vielä ihan lopuksi tehdä jotain pientä, mutta aikaa ei sitten jäänyt, kun meidän jälkeen oli vielä yksi ryhmä tulossa. Sen sijaan teimme vähän rally-tokoliikkeitä ja niissä Mikolla oli oikein hyvä vire. Omatoimipisteellä, jossa oli keinu, emme käynyt ollenkaan.

Keskiviikkona oli tokotreenien vuoro. Aloitimme paikallamakuulla. Aika ja matka olivat oikeat. Treeniin tuli tarkoituksetonta häiriötä, kun ensin jonkun reppu tippui tuolilta lattialle. Se oli Mikolle liian suuri häiriö, joten Miko tuli korvat luimussa luokseni. Vein Mikon takaisin paikalleen. Juuri kuin aika oli tulossa täyteen, halliin tuli myöhässä yksi ryhmästämme kahden koiran kanssa, joista toinen haukkui. Se ei kuitenkaan ollut liian suuri häiriö ja kaikki koirat pysyivät paikallaan. Miko ei tainnut edes vilkuilla taaksepäin. Koirat olivat siis takapää ovelle päin. Treenien aiheena oli liikkeiden väli ja hyppy. Kouluttaja sanoi, että liikkeestä toiseen siirryttäessä koiralla olisi hyvä olla joku käsky, jolla se tulee mukana. Mikolla "mennään" tai "tule" yleensä toimii. Teimme ensin liikkeestä maahan palkkaamatta ja siitä siirryimme seuraavalle paikalle, jossa vasta palkkasin Mikon. Tämä sujui hyvin. Tokohyppy meni myös hyvin ja kouluttaja kannusti ilmoittautumaan kokeeseen. No, maanantaina alkaisi ilmoittautuminen kooikereiden tokoestaruuskokeeseen... Miten se nyt tuleekin näin nopeasti... Katsotaan.