sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Terve on!

Varasin jo alkukesästä Mikolle ajan Malmin eläinklinikka Apexiin uuteen silmäpeilaukseen ja polvitutkimukseen. Olin ensimmäinen joukkotarkkiin ilmoittautunut ja kun ajalla ei ollut väliä niin saimme päivän ensimmäisen ajan. Herätys oli siksi eilen klo 7... Varasin ajan Apexiin, koska halusin, että silmät tutkii Sari Jalomäki kuten viimeksikin eli kaksi vuotta sitten. Myöhemmin sain kuulla, että hän on yksi parhaita koirien silmälääkäreitä. Aluksi Miko pääsi punnitukseen ja vaaka näytti 15,4 kg. Reilu puoli kiloa saisi paino pudota. Silmätippojen laitto osoittautui kovin hankalaksi, mutta kyllä ne lopulta saatiin. Toisella kierroksella pistin itse tipan vasempaan silmään kun ei siitä meinannut tulla mitään... Tutkimukset maksoivat 87 € eli vain 2 € enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Spooky eyes Mikke
Itse tutkimukset meni hyvin. Eläinlääkäri selosti koko ajan mitä hän teki ja kertoi löydöksistä. Vasemmassa silmässä oli edelleen pieni sikiökautinen kalvojäänne eli iris-ris PPM, jonka sijainnin ell merkkasi lomakkeeseen. Hän sanoi, että se tulee aina olemaan silmässä, on vähän niin kuin syntymämerkki eikä siitä ole haittaa. Oikeassa silmässä näkyi myös edelleen hentoa pigmenttiläiskää, mutta sitä ell ei merkannut lomakkeeseen. Viimeksi siitä oli maininta ja merkattu kuvaan sijainti, mutta ilmeisesti nyt se oli jo niin pientä. Näytin lopuksi edellisen kerran lomaketta, josta ell sanoi, että viimeksi iris-iris PPM:stä meni tieto johonkin NB-rekisteriin, mutta nyt ei enää mene, koska se on niin merkityksetön asia, joten tietoa ei enää kerätä. Tosin joillain roduilla noihin täytyy kiinnittää huomiota. Silmien jälkeen katsottiin polvet, jotka edelleen pysyivät kiinteästi paikoillaan. Eli tuloksena ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia ja polvet 0/0.

Mikon silmät ja polvet on nyt kaksi kertaa tutkittu sekä lonkat, kyynärät ja selkä kuvattu terveiksi. Miko on siis luustoltaan, niveliltään ja silmistään parasta A-luokkaa :) DLA on myös kartoitettu, joten tutkimuksia on tehty. Kaksi tutkimusta vielä kiinnostaa eli vWd- ja ENM-testi.

DLA:sta tuli mieleen, että Mikon sisaruksista yhden haplot on selvitetty. Siskopuoli Pimun (sama isä) haplot ovat Kooi2 ja Kooi6. Mikon haplot ovat Kooi1 ja Kooi4, joten Gipi-isän haplovaihtoehtoja ovat:
  • Kooi1 / Kooi2
  • Kooi1 / Kooi6
  • Kooi2 / Kooi4
  • Kooi4 / Kooi6
Kun silmätippojen vaikutus oli lakannut, lähdimme Mikon kanssa vihdoin ensimmäiselle luontopolulle. Menimme Espooseen Tremanskärrin luontopolulle, sillä autottoman päivän vuoksi bussiliput olivat yli puolet halvempia. Luontopolku sijaitsee Vihdintien varrella lähellä Serenaa. Lähtö meni hieman myöhäiseksi, mutta pääasia että valoisaa oli koko lenkin ajan. Aluksi kuljettiin kuntopolulla, josta sitten käännyttiin metsään. Metsäpolulla vaihdoin Mikolle flexin, jotta sillä olisi vähän enemmän mahdollisuuksia nauttia metsästä. Polku meni ihanassa kangasmetsässä ennen kuin tulimme suolle. Osan matkasta Miko kulki suolla ja osan pitkospuilla. Jonkin verran metsässä ja suolla näkyi sienestäjiä/marjastajia, mutta muuten oltiin ihan keskenämme.

Suolta polku jatkui metsään ja järven rannalle. Mikolla oli kova veto kohti vettä ja se olisi ollut menossa järveen jyrkännettä pitkin. Etsittiin kuitenkin vähän helpompi reitti alas järvenrantaan. Rannassa ei ollutkaan ihan matalaa, joten Miko yritti löytää sopivaa paikkaa kauhomalla vettä. Turhautuessaan Miko päästi sellainen äänen, jota en nyt osaa selittää :) Lopulta Miko löysi sopivan paikan ja pääsi hieman kahlaaman. Sen jälkeen poika veti kunnon hepulit ja raivoisasti riuhtoi keppiä. Palasimme sitten luontopolulle, jota pitkin matka jatkui järvenrantaa pitkin. Ranta alkoi olla soisempaa ja sitten mentiinkin hyvin liukkaita pitkospuita pitkin kaislikkoon ja edelleen metsään. Luontopolun lopussa metsässä oli enemmän lehtipuita ja Mikoa kiinnostavia lintuja. Loppumatka meni taas kuntopolkua pitkin. Tänne pitää lähteä toistekin! Koska meillä oli vielä aikaa bussin tuloon, niin seikkailimme vielä hetken metsässä. Kohtasimme kuntopolulla 9-viikkoisen belgianpaimenkoira tervuerenin, joka oli niin söpö! Luontopolun pituus oli 3,7 km ja kävelemiseen meni 1,5 h. Yhteensä lauantaille kertyi kävelyä n. 12 km. Olen nyt joka lenkin ajaksi pistänyt RunKeeper-sovelluksen päälle, sillä haluan tietää kuinka paljon Mikon kanssa kävelen.

Lisää kuvia löytyy täältä.
Tremanskärrin luontopolku + muut kävelemiset Espoossa
Suolla

Pitkospuilla


Kahlaaja

Miko on bongannut linnun

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti